We’ve updated our Terms of Use to reflect our new entity name and address. You can review the changes here.
We’ve updated our Terms of Use. You can review the changes here.
/
  • Streaming + Download

    Includes unlimited streaming via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.
    Purchasable with gift card

      €10 EUR  or more

     

1.
Na steni bog razpet visi in vame gleda in molči. Za mizo jaz pijan sedim in razigran sem in norim. »I ti izpit imaš obraz, prav nič ne loči se od nas, ki smo na križ pribili te, da si lahko trpel za vse. In kolobarji pod očmi, kot naši tvoji so temni in ne razloči se v očeh, kdo jih izžel je – bol al greh.« Na steni bog razpet molči, njegove tihe so oči, le okrog ust igra mu smeh: »Moj sin še za pekel trpi.«
2.
Sanjajo mi rože v soncu žalostne. Moja moja mama poje meni pesmice. Moja mamka šiva meni suknjico, čez gore oči mi koprneče zro. Rože so uvele, sonca nič več ni, v vrtu mamka sama za menoj ihti.
3.
Legla je noč, legla je noč, legla je noč v moje srce, ugasnil sem luč, otrl solze in legla je noč v moje srce. V dalji obraz, v dalji obraz v dalji obraz vame strmi… O davni čas, kam vse hiti?... V dalji obraz vame strmi. Ugasnil sem luč, otrl solze in legla je noč v moje srce.
4.
Kristal čaroben, draga, mi ves je svet, ti v njem edini biser: jaz ljubim spet; zdaj kot otrok sem srečen, ker ljubim spet, kristal čaroben, draga, mi ves je svet. Zamé ni več problemov, morečih ni vprašanj: zdaj vse stvari razumem, ker ljubim, ljubim; razumem vonj cvetlice in žvrgolenje ptic, lepoto vso razumem, ker ljubim, ljubim spet. Kristal čaroben, draga, mi ves je svet, ti v njem edini biser: jaz ljubim spet; zdaj ni več temnih misli preteklih let, kristal čaroben, draga, mi ves je svet. Zdaj nisem nič več tujec, ne potnik brez miru; vsak dom mi zdaj odprt je, ker ljubim, ljubim; razumem vonj cvetlice in žvrgolenje ptic, lepoto vso razumem, ker ljubim, ljubim spet. Kristal čaroben, draga…
5.
Črv 02:25
»Ti črv, ne vrtaj tak hitro, prezgodaj boš delo končal, prezgodaj trpljenja bo konec, potem ti bo naglice žal. Počasi, počasi me grizi, da bolj se bom zvijal kot ti, počasi mi upanje glodaj, podaljšaj mi temne noči. Vse skrite koščke oblezi, vse cvetje zamôri srca, saj veš za stezico, ki skrita od cveta do cveta pelja.« A črv hiti, se ne zmeni, vse nade za njim se gube, rad delo bi jutri dovršil, rad jutri pokopal bi me.
6.
Čez mrakotne vse dobrave, čez razpaljene puščave, skoz temnjave, skoz tokave na rokah te nosil bom. Čez pokrajine ledene, čez vodé, goré meglene, čez srebrne morske pene na rokah te nosil bom. Čez grmovje, meje žive in čez barja in koprive, skoz demonske megle sive na rokah te nosil bom. Čez prekope in skoz rove, tam kjer divja zver rjove, še ko smrt me črna zove, na rokah te nosil bom.
7.
Le še eno pomlad bi rad, pomlad bi rad s pesmijo. Potem zaprem oči. Naj ne vidim več gajev zelenih, ne zarje moje zadnje zlate luči. Ah, še eno, eno pomlad, eno pomlad, čisto in sveto in pesem neizpeto, trepetajočo za zadnjo radost… Potem, potem zaprem oči. Še eno pomlad hrepenenja, v kapljici strnjeno mladosti sladkost, še en utrip srca za vse mlade dni… Potem zaprem oči. Le še eno pomlad bi rad, pomlad bi rad z ljubeznijo v tiho sanjavih očeh, z vriskajočo dušo v mehkih nočeh… Potem pa rad, potem pa rad zaprem oči.
8.
Daj mi, draga, roko. Tako. Zdaj v oči mi poglej pa se mi nasmej. Reci, da je vse prešlo, da črnih senc nazaj ne bo. Kajne, šele zdaj se pomlad prične? Pridi, popeljem te v svoje svetove, pridi, zasanjala boš sanje nove… Joj, ugasnila ti luč je v očeh, joj, kdo ubil ti je smeh? Joj… Daj mi, draga, roko. Tako. Zdaj v oči mi poglej pa se mi nasmej.
9.
Čas prihaja 07:19
Čas prihaja, čas prihaja, čas prihaja, čas prihaja… Čas prihaja in izgine, vse je staro, vse je novo, kaj je prav in kaj je krivo, ti poizvedi, ti izmeri. Čas prihaja, čas prihaja, čas prihaja, čas prihaja… Strahu daj slovo in upu, kaj je val, kako te nese, naj te vabi, naj te mami, hladen ti za vse ostani. Čas prihaja, čas prihaja, čas prihaja, čas prihaja…
10.
Domov 02:41
Pridi, pridi, sinko moj, vsi te čakamo nocoj, v naših srcih vlada mir, slišiš sinko, mir. Moja mati, čakajte, da ozdravi mi srce. Kaj bom sam med srečnimi, tožen med veselimi? Najbolj mati te pozna, mati ti zdravilo da, če na srcu ji zaspiš, se gotovo zdrav zbudiš. Moja žalost je tema, brez spokoja in brez sna. Ah, bojim se, da od nje bolelo bi še vas srce.

about

Na albumu, ki je nastal v povezavi s stripovsko biografijo Ivana Roba (1908 - 1943), je zbranih deset uglasbenih pesmi tega satiričnega pesnika.

Martin Ramoveš se s skupino na novem izdelku drži samosvoje rockovske vizije, pri čemer mu je poseben izziv predstavljal spoj historičnega pridiha besedil in zvočne aktualnosti za današnji čas.

Martin Ramoveš - kitara, vokal
Marko Petrič - bas kitara, spremljevalni vokal
Luka Drobnič - bobni, spremljevalni vokal
Žiga Lovšin - klaviature
Tina Petrovčič - spremljevalni vokal

Glasba in aranžma: Martin Ramoveš
Besedila: Ivan Rob
Režija zvoka: Janez Križaj

Zahvala prijateljem in sodelujočim pri snemanju albuma: Peter Vesel, Oskar Cafnik, Boštjan Janežič

© Posneto v Studiu Metro junija 2018

credits

released September 15, 2019

license

all rights reserved

tags

about

Martin Ramoveš Ljubljana, Slovenia

Martin Ramoveš je kantavtor in stripar, ki je doslej je s skupino in solistično izdal naslednje albume: Zvok dežele (2012), Nesojeni kavboji (2014), Astronomi (2017) in Rob (2019). Kantavtorska poetika z rockovskimi temelji se včasih udejanji kot blues ali country, drugič se z divjim riffom zapodi v udarne inštrumentale, nato pa se spet umiri v melanholiji. ... more

contact / help

Contact Martin Ramoveš

Streaming and
Download help

Redeem code

Report this album or account

If you like Martin Ramoveš, you may also like: